12 maaliskuu 2020

Käyttäjätarina: Kenttäurheilijat-58 Vantaa

Qridi Sport helpottaa yleisurheilijoiden edistymisen seurantaa

Pekka Kelonurmi toimii valmentajana Kenttäurheilijat-58:ssa Vantaalla. Hänen ryhmänsä koostuu 17-25 vuotiaista yleisurheilijoista, joista suuri osa on kilpaillut maajoukkuetasolla sekä voittanut suomenmestaruuksia. Suomessa hänellä on kuusi valmennettavaa, mutta lisäksi hän toimii kotivalmentajana kahdelle Yhdysvalloissa opiskelevalle urheilijalle. Lajeja Kelonurmen tiimiin kuuluvilla nuorilla aikuisilla on laidasta laitaan: ryhmässä on moniottelijoita, juoksijoita ja hyppääjiä.

Kelonurmi on hyödyntänyt valmentamisen tukena Qridiä viikoittaisen itsearvioinnin teettämiseen. Itsearviointiin on kuulunut 12 arviointikysymystä, jotka vaihtuvat noin kerran kuukaudessa harjoituskauden tilanteen mukaan. Suurimman osan kysymyksistä Kelonurmi pyrkii kuitenkin pitämään samoina, jotta raportteihin kertyisi hyvää historiatietoa urheilijoiden kehityksestä.

Itsearvioinnin avulla Kelonurmi on seurannut muun muassa urheilijoiden unta, painoa sekä harjoituksissa koettuja onnistumisia ja epäonnistumisia. Vastaukset auttavat valmentajaa pysymään kartalla urheilijoiden tilanteesta sekä mahdollistavat eri harjoituskausien vertailun. Lisäksi kysymyksiä muokkaamalla pystytään ohjaamaan urheilijan ajattelua ja keskittymistä sekä vaikuttamaan urheilijan henkiseen valmistautumiseen kisakauden lähestyessä.

Urheilijat ovat itse kokeneet viikoittaiset itsearvioinnit hyvänä asiana. Urheilijoiden palautteessa oli nostettu esiin muun muassa unen määrän seurannan helppous sekä se, että kysymykset stressistä ovat auttaneet pohtimaan omaa palautumista harjoituksista ja opiskeluista. Jatkuvat itsearvioinnit saavat urheilijat miettimään säännöllisesti, miten voisivat parantaa arvioinnissa esiin nostettuja asioita. Myös vastaaminen on koettu helpoksi: sovelluksen käyttö onnistuu kännykällä eikä kysymyksiä ole urheilijoiden mielestä liikaa.

Kelonurmen mukaan eniten Qridistä saisi irti ottamalla enemmän aikaa sen käytön suunnitteluun. Kysymys ”Koetko, että Qridi-kyselystä on enemmän hyötyä urheilijalle vai valmentajalle?” on jakanut urheilijat kahteen leiriin, mutta valmentaja itse on sitä mieltä, että suurin hyöty Qridistä on juurikin urheilijalle itselleen.

Qridi Sport